Trigger (wywoływacze)
: 13 lut 2024, 09:11
Co to jest Trigger (wywoływacze)?
Trigger – wywoływacze = pokarmy, składniki pokarmów, zachowania, zjawiska mogące spowodować /wywołać/ w czasie okresu bólowego /epizodyczny klaster/, a u chorych z klasterem chronicznym cały czas dodatkowe ataki – ‘poza kolejnością’.
Jest bardzo ważne dla każdego klasterowaca, aby znał swoje osobiste trigger – wywoływacze!
Pomaga to zmniejszyć ilość ataków, a także ich siłę.
Niektórzy klasterowcy podobnie do migreników wykazują tendencje alergiczne na niektóre składniki żywnościowe.
Około 1%-2% ludzi ma tendencje do tzw. pseudoalergii.
Stwierdzenie, że niektórzy chorzy na klasterowe bóle głowy reagują na pewne składniki żywnościowe, co powoduje u nich dodatkowe ataki jest potwierdzone i nie podlega żadnej dyskusji.
Powód takiego działania triggerów, ich wpływ na klasterowe bóle głowy pozostaje jednak nadal niewiadomą.
Każdy chory reaguje odmiennie i całkowicie osobiście na wywoływacze!
Na jednej ze stron holenderskich ktoś podaje, że zjedzenie kilku pomarańczy wieczorem, chroni go przed nocnymi atakami!!!
Inny klasterowiec z kolei wykazuje bardzo szybką reakcję na jakiekolwiek cytrusy i już kilka kropli soku z cytryny w sałacie, wywołuje u niego dodatkowy atak! Stara się więc uważać, aby nie zjeść czegoś z kwasem cytrusowym. Unika pomarańczy, cytryn, grejfrutów, mandarynek, ananasów, napojów typu cola, pepsi, fanta itd. Szuka nawet śladowych ilości w składzie danego produktu E330.
Wiele wywoływaczy już znamy i możemy podać tutaj dla innych. Ważne jednak by lista mogła się rozrastać, dzięki klasterowiczom, którzy podadzą nam nowe, odkryte przez siebie.
Niektóre z wywoływaczy mogą wywołać nawet serie ataków lub znacznie nasilić ból, dlatego tak ważne jest, by lista trigger była jak najpełniejsza i dokładna – prosimy o przysyłanie wiadomości o nowych, odkrytych osobiście triggerach – wywoływaczach!
Znane Triggery
Do najczęstszych wywoływaczy zalicza się produkty zawierające tyraminę i histaminę oraz takie, które wywołują ataki migreny.
Tyramina – (4-hydroksyfenetylamina) – należy do grupy fenetylamin. Występuje obficie w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Najwięcej tyraminy znajduje się w serach twardych, czekoladzie, śledziach, mięsie czerwonym, niektórych ekstraktach mięsnych.
Tyramina metabolizowana jest przez enzym monoaminooksydaz.
Histamina – złożony związek azotu, amina biogenna, hormon tkankowy rozpowszechniony w świecie roślin i zwierząt. W organizmie występuje związana z białkami i tym samym nieczynna. W przypadku jej uwolnienia spada ciśnienie, zwiększa się wydzielanie przez gruczoły itd. Histamina wydziela się w sytuacjach stresowych, w stanach zapalnych.
Składniki histamin odpowiedzialne są za różnego rodzaju bóle głowy.
Alkohol – już niewielkie ilości alkoholu mogą u 90% klasterowiczów wywołać atak.
Bardzo niebezpieczne jest czerwone wino zawierające histaminy. Znany jest syndrom Red Wine Headache (Syndrom czerwonego wina, agquarx, RWH) – wypicie nawet niewielkiej ilości czerwonego wina, wywołuje ból głowy, migrenę i to nie u chorych na klaster, a u zdrowych ludzi.
Sen – sobotnie odsypianie tygodnia, zbyt długi sen (>10h), budzenie się co chwilę (poranne „jeszcze 5 minut”), często powoduje nagłe ataki bólu. Pomaga pilnowanie godzin i długości snu.
Ser żółty – długo dojrzewające, twarde sery: ementaler, mazdamer, lerrdamer, gouda itp. Sery te zawierają histaminę oraz naturalny glutamat. Wszystkie sery żółte zawierają także nitrat (E252), kaliumnitrat(E251) i natriumnitrat.
Sery miękkie typu brie, cambert nie stanowią zagrożenia.
Orzechy – wszystkie orzechy, należy uważać nawet na niewielkie ich ilości w ciastach, lodach, sałatkach.
Migdały nie są orzechami i nie sprawiają kłopotów.
Czekolada – zawiera histaminę, również biała czekolada ma w składzie masło kakaowe.
Owoce cytrusowe – wszelkie owoce cytrusowe, jak również w postaci przetworów, soków itp.
Owoce morza – krewetki, małże, kraby i inne, czasami nawet ryba morska może wywołać atak.
Pomidory – a szczególnie pasty, przeciery zawierają duże ilości tyraminy.
Kwas cytrynowy – w różnych postaciach np. w napojach lub jako środek konserwujący żywność.
Muskat – aromatyczna przyprawa, która jest orzechem.
Trimethylamin, triethylamin – czyli zapach ryby!
Glutamaty – Natriumglutamat, Mononatriumglutamat, Glutamin kwasy, Monokaliumglutamat, Calciumdiglutamat, Monoammoniomglutamat, wszystkie E – z numeracją od E620 do E625, a nawet do E640.
Błyski świetlne, błyskające światło – neonówki dające białe (zimne) światło, lampy w dyskotekach, klubach, reklamy, szybkie zmiany scen w telewizji, a także jazda samochodem np. aleją drzew.
Dźwięki – w zależności od częstotliwości.
Nitro – i organiczne nitro, połączenie w farbach, lakierach.
Leki – należy uważać na leki, które przyjmuje się w czasie epizodu bólowego, ponieważ wiele leków zawiera składniki, które wywołują dodatkowe ataki.
Położenie – wielu pacjentów stwierdziło, że w czasie trwania ataków nie mogą leżeć na stronie, po której mają klaster, bo wywołuje to u nich dodatkowe ataki.
Trigger – wywoływacze = pokarmy, składniki pokarmów, zachowania, zjawiska mogące spowodować /wywołać/ w czasie okresu bólowego /epizodyczny klaster/, a u chorych z klasterem chronicznym cały czas dodatkowe ataki – ‘poza kolejnością’.
Jest bardzo ważne dla każdego klasterowaca, aby znał swoje osobiste trigger – wywoływacze!
Pomaga to zmniejszyć ilość ataków, a także ich siłę.
Niektórzy klasterowcy podobnie do migreników wykazują tendencje alergiczne na niektóre składniki żywnościowe.
Około 1%-2% ludzi ma tendencje do tzw. pseudoalergii.
Stwierdzenie, że niektórzy chorzy na klasterowe bóle głowy reagują na pewne składniki żywnościowe, co powoduje u nich dodatkowe ataki jest potwierdzone i nie podlega żadnej dyskusji.
Powód takiego działania triggerów, ich wpływ na klasterowe bóle głowy pozostaje jednak nadal niewiadomą.
Każdy chory reaguje odmiennie i całkowicie osobiście na wywoływacze!
Na jednej ze stron holenderskich ktoś podaje, że zjedzenie kilku pomarańczy wieczorem, chroni go przed nocnymi atakami!!!
Inny klasterowiec z kolei wykazuje bardzo szybką reakcję na jakiekolwiek cytrusy i już kilka kropli soku z cytryny w sałacie, wywołuje u niego dodatkowy atak! Stara się więc uważać, aby nie zjeść czegoś z kwasem cytrusowym. Unika pomarańczy, cytryn, grejfrutów, mandarynek, ananasów, napojów typu cola, pepsi, fanta itd. Szuka nawet śladowych ilości w składzie danego produktu E330.
Wiele wywoływaczy już znamy i możemy podać tutaj dla innych. Ważne jednak by lista mogła się rozrastać, dzięki klasterowiczom, którzy podadzą nam nowe, odkryte przez siebie.
Niektóre z wywoływaczy mogą wywołać nawet serie ataków lub znacznie nasilić ból, dlatego tak ważne jest, by lista trigger była jak najpełniejsza i dokładna – prosimy o przysyłanie wiadomości o nowych, odkrytych osobiście triggerach – wywoływaczach!
Znane Triggery
Do najczęstszych wywoływaczy zalicza się produkty zawierające tyraminę i histaminę oraz takie, które wywołują ataki migreny.
Tyramina – (4-hydroksyfenetylamina) – należy do grupy fenetylamin. Występuje obficie w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Najwięcej tyraminy znajduje się w serach twardych, czekoladzie, śledziach, mięsie czerwonym, niektórych ekstraktach mięsnych.
Tyramina metabolizowana jest przez enzym monoaminooksydaz.
Histamina – złożony związek azotu, amina biogenna, hormon tkankowy rozpowszechniony w świecie roślin i zwierząt. W organizmie występuje związana z białkami i tym samym nieczynna. W przypadku jej uwolnienia spada ciśnienie, zwiększa się wydzielanie przez gruczoły itd. Histamina wydziela się w sytuacjach stresowych, w stanach zapalnych.
Składniki histamin odpowiedzialne są za różnego rodzaju bóle głowy.
Alkohol – już niewielkie ilości alkoholu mogą u 90% klasterowiczów wywołać atak.
Bardzo niebezpieczne jest czerwone wino zawierające histaminy. Znany jest syndrom Red Wine Headache (Syndrom czerwonego wina, agquarx, RWH) – wypicie nawet niewielkiej ilości czerwonego wina, wywołuje ból głowy, migrenę i to nie u chorych na klaster, a u zdrowych ludzi.
Sen – sobotnie odsypianie tygodnia, zbyt długi sen (>10h), budzenie się co chwilę (poranne „jeszcze 5 minut”), często powoduje nagłe ataki bólu. Pomaga pilnowanie godzin i długości snu.
Ser żółty – długo dojrzewające, twarde sery: ementaler, mazdamer, lerrdamer, gouda itp. Sery te zawierają histaminę oraz naturalny glutamat. Wszystkie sery żółte zawierają także nitrat (E252), kaliumnitrat(E251) i natriumnitrat.
Sery miękkie typu brie, cambert nie stanowią zagrożenia.
Orzechy – wszystkie orzechy, należy uważać nawet na niewielkie ich ilości w ciastach, lodach, sałatkach.
Migdały nie są orzechami i nie sprawiają kłopotów.
Czekolada – zawiera histaminę, również biała czekolada ma w składzie masło kakaowe.
Owoce cytrusowe – wszelkie owoce cytrusowe, jak również w postaci przetworów, soków itp.
Owoce morza – krewetki, małże, kraby i inne, czasami nawet ryba morska może wywołać atak.
Pomidory – a szczególnie pasty, przeciery zawierają duże ilości tyraminy.
Kwas cytrynowy – w różnych postaciach np. w napojach lub jako środek konserwujący żywność.
Muskat – aromatyczna przyprawa, która jest orzechem.
Trimethylamin, triethylamin – czyli zapach ryby!
Glutamaty – Natriumglutamat, Mononatriumglutamat, Glutamin kwasy, Monokaliumglutamat, Calciumdiglutamat, Monoammoniomglutamat, wszystkie E – z numeracją od E620 do E625, a nawet do E640.
Błyski świetlne, błyskające światło – neonówki dające białe (zimne) światło, lampy w dyskotekach, klubach, reklamy, szybkie zmiany scen w telewizji, a także jazda samochodem np. aleją drzew.
Dźwięki – w zależności od częstotliwości.
Nitro – i organiczne nitro, połączenie w farbach, lakierach.
Leki – należy uważać na leki, które przyjmuje się w czasie epizodu bólowego, ponieważ wiele leków zawiera składniki, które wywołują dodatkowe ataki.
Położenie – wielu pacjentów stwierdziło, że w czasie trwania ataków nie mogą leżeć na stronie, po której mają klaster, bo wywołuje to u nich dodatkowe ataki.