Znalazłem artykuł pt."Ciśnieniowe bóle głowy – leki przeciwbólowe bez recepty"-przeczytałem i osłupiałem

Oto interesujący nas fragment:
"
Klasterowe bóle głowy, zwane dawniej bólem Hortona, występują rzadko (1:1 000) [11], częściej dotyczą mężczyzn (5:1) [12] i często są niedodiagnozowane. Termin cluster headache oddaje charakter występowania: kilka razy w ciągu dnia i przez kilka tygodni. Epizody bólów najczęściej pojawiają się w określonych porach roku (wiosna, jesień, w okresie zrównania dnia z nocą), 1–8 razy na dzień, trwają 15 min do 3 godz. W czasie bólu pacjent często staje się agresywny. Ból występuje o stałej porze dnia, większość ataków występuje w nocy i wybudza pacjenta ze snu. Zlokalizowany jest w okolicy oczodołu i towarzyszą mu objawy pochodzące z układu autonomicznego: łzawienie, przekrwienie spojówek, wodnisty katar lub obrzęk śluzówki nosa, zwężenie źrenicy, opadanie powieki, ślinienie się.
Ból Hortona to wdzięczny przedmiot leczenia; spośród wszystkich pierwotnych bólów głowy najlepiej odpowiada na leczenie profilaktyczne najprostszymi lekami przeciwbólowymi (paracetamol). Leki należy zalecać tuż przed porą występowania bólu, kontynuować przez okres utrzymywania się dolegliwości. U większości pacjentów, u których stosowana jest profilaktyka, ból słabnie lub ustępuje po 7 dniach. W 70–80 proc. przypadków ból przerywa się 100-proc. tlenem o przepływie 10–12 l/min, przez 10–15 min [13]. "
Ból Hortona to wdzięczny przedmiot leczenia

Autor artykułu to nie dylatant,ale dr medycyny ordynator jednego z oddziałów szpitala w woj. mazowieckim...